Fern's Guitars logo English Contact Werkplaats
Home

Topkam vervangen

Om verschillende redenen moet de topkam van een gitaar of basgitaar soms vervangen worden:

Elke topkam moet in elk geval zo gemaakt worden dat de gitaar comfortabel speelt, zo min mogelijk ontstemt, geen bijgeluiden geeft en zuiver is binnen het gebied van de open akkoorden (eerste drie posities).

Topkam vervangen van een Fender Stratocaster

De topkam van deze Stratocaster moet om twee redenen vervangen worden:

  • de oude topkam was een fractie te laag na het installeren van nieuwe frets.
  • de oude kam was gemaakt van kunststof materiaal, en de eigenaar heeft een voorkeur voor een benen kam.

Een stukje been is op maat gemaakt en past netjes in de hals. Met een half potlood wordt een lijn gemaakt tot hoe diep de snaren ongeveer komen.

Met behulp van de buitenste snaren wordt bepaald hoe de snaren op de topkam verdeeld worden. Hierbij is de afstand tot de zijkant van de toets belangrijk. Er wordt rekening gehouden met de bespeler: moet de hoge E snaar meer ruimte hebben zodat hij niet dan de fretten wordt gespeeld? moet de lage E snaar dichter op de zijkant liggen omdat de bespeler uit gewoonte zijn duim gebruikt?

Zo kan het gebeuren dat de snaren niet helemaal symmetrisch over de toets verdeeld worden. De ruimte tussen de snaren moet wel gelijk zijn, anders ziet de topkam er niet mooi uit en speelt het niet prettig. Bij gitaar wordt de verdeling gemaakt met een verdeel lineaal en bij een basgitaar wordt de verdeling uitgerekend en opgemeten.

Als eerste worden er krassen in het bot gemaakt met een scherpe kleine vijl die eigenlijk bedoeld is om bepaalde zagen mee scherp te vijlen.

Het bot wordt nu verder uitgevijld met speciale diamant vijlen die diktes hebben die kloppen bij de snaren. De onderkant van de vijl heeft een rond profiel zodat de snaar goed in de topkam ligt.

Nadat de topkam redelijk op de juiste diepte is uitgevijld voor alle snaren, kan de hoogte van de topkam verder worden bepaald. Het bot wordt opgeschuurd met een radiusblokje die dezelfde radius heeft als de toets. De meest gelezen regel is dat de snaren maar voor de helft van de snaar dikte in de topkam mogen liggen, maar ook hier moet er rekening gehouden worden met de gitaar en de bespeler. Een hoge E snaar bijvoorbeeld moet soms iets dieper liggen als deze makkelijk uit de topkam kan worden gespeeld bij opdrukken op de lagere posities.

de eindes van de fretten worden met een vijl schuin gelsepen

De topkam wordt verder rondom afgewerkt met een vijl. Alle scherpe hoeken worden afgerond zodat de gitaar prettig vasthoud. Het been wordt fijn geschuurd en gepolijst met micro-mesh polijst linnen.

Kleine aanpassingen kunnen nog worden gemaakt in hoe diep de snaren in de kam liggen. Met behulp van een voelmaat wordt de diepte van de kam gecontroleerd. Ook hier wordt er weer rekening gehouden met de klant, iemand die zacht speelt kan een lagere topkam hebben. Verder wordt gecontroleerd of de eerste drie posities niet vals zijn. Een te hoge topkam zorgt voor valse open akkoorden.

De afgewerkte topkam.